Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Προνόμια εγγραφής στον Όμιλο Ν.Ε.Ε HUMANS

Ο ενδιαφερόμενος που γίνετε μέλος του ομίλου έχει μια σειρά προνομίων.       Ειδικότερα, το κάθε μέλος Με την εγγραφή στον...

Το κολπικό λέιζερ, τι είναι και σε ποιες γυναίκες απευθύνετε

 


Νίκος Παπανικολάου 

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, ATSM

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΛΠΙΚΟ ΛΕΗΖΕΡ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ?

Πρόκειται για θεραπεία κλασματικού laser που εφαρμόζεται στην περιοχή του κόλπου, για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Η περιοχή του κόλπου υφίσταται πολλαπλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Η εγκυμοσύνες και οι τοκετοί καταπονούν την περιοχή του πυελικού εδάφους , εξαντλούν την ελαστικότητα των μυών και οδηγούν σε χαλάρωση ή και βλάβη των μυών . Ένα 50% των γυναικών παραπονούνται πως η περιοχή 'δεν επέστρεψε ποτέ στην αρχική της κατάσταση προ εγκυμοσυνών ' ενώ πολλές αισθάνονται 'ανοιχτές ', κάτι που τις κάνει να αισθάνονται άβολα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την πρόοδο της ηλικίας όπου η σταδιακή ελάττωση των επιπέδων οιστρογόνων έχει σαν αποτέλεσμα περαιτέρω απώλεια της ελαστικότητας των μυών με αποτέλεσμα την κολπική χαλάρωση και ξηρότητα , κάτι που φαίνεται και με γυμνό μάτι.

Ως αποτέλεσμα αρκετές γυναίκες χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και αισθάνονται άβολα απέναντι στο σύντροφό τους, κάτι που επηρεάζει την

ψυχολογία και την καθημερινότητά τους.

Στο παρελθόν, τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονταν μόνο με χειρουργείο ή δεν αντιμετωπίζονταν καθόλου. Πλέον έχουμε την τεχνολογία laser στην υπηρεσία της κάθε γυναίκας.

 

Το laser απευθύνεται σε γυναίκες με:

• Ξηρότητα κόλπου , όπως συμβαίνει στο θηλασμό, στην εμμηνόπαυση ή σε γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για να σταματήσει η περίοδός τους πχ μετά από καρκίνο μαστού.

• Ακράτεια ούρων μικρού και μέτριου βαθμού

• Χαλάρωση κόλπου από τους τοκετούς και την πάροδο της ηλικίας.

• Σε γυναίκες με πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή λόγω της ατροφίας του κόλπου

 

Πώς δρα το κολπικό laser?

Δρα μέσω της απελευθέρωσης ενέργειας στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος του κόλπου. Η πρόκληση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης επαναφέρει το κολπικό PH και την ισορροπία του κολπικού βλεννογόνου αποκαθιστώντας την ελαστικότητα, υγρασία και σφριγηλότητα της ευαίσθητης περιοχής οδηγώντας σε σύσφιξη.

Επίσης διεγείρει την μεταβολική κινητοποίηση ινοβλαστών, και τη σύνθεση εξωκυττάριων ιστών που αποτελούνται από ίνες κολλαγόνου και νερό, αντιμετωπίζοντας την κολπική ξηρότητα.

Η παραγωγή και κινητοποίηση κολλαγόνου ισχυροποιεί τους μύες του πυελικού εδάφους, βοηθώντας και στην ακράτεια ούρων.  

Το laser διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες του συνδετικού ιστού. Με τον τρόπο αυτό δεν προκαλεί βλάβες στην επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας.

 

Είναι χειρουργείο ?  Χρειάζεται νάρκωση ? Έχει επιπλοκές?

Η θεραπεία είναι ελάχιστα παρεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη.

Δε χρειάζεται νυστέρι. Δεν χορηγούνται ορμόνες.

Δεν απαιτεί χειρουργείο , ούτε αναισθησία και πραγματοποιείται στο ιατρείο.

Οι θεραπείες είναι ακίνδυνες και διαρκούν μόνο 15 περίπου λεπτά. Μετά το πέρας της θεραπείας η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές της δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Απαιτούνται συνήθως 3 συνεδρίες για μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Δεν υπάρχουν μείζονες ούτε συχνές παρενέργειες . Ένας μικρός αριθμός γυναικών αναφέρει κάποιες φορές ένα τοπικό αίσθημα καύσου ή ερυθρότητας ή τοπικό πρήξιμο , που συνήθως εξαφανίζεται μετά από 1-2 μέρες

 

Σε τι βαθμό αναμένεται βελτίωση συμπτωμάτων?

Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από τη συμπλήρωση των 3 συνεδριών θεραπείας αναφέρθηκε βελτίωση των ακόλουθων συμπτωμάτων στο ακόλουθο ποσοστό :

• Κνησμός 85%

• Ξηρότητα 76%

• Πόνος στην επαφή 72%

• Κολπική χαλάρωση 90%

• Αίσθημα καύσου 84%.

 

Υπάρχουν αντενδείξεις χρήσης του κολπικού laser?

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν αντενδείξεις στη χρήση του κολπικού λέηζερ. Ο θεράπων ιατρός θα αποφασίσει σε κάθε περίπτωση αναλόγως το ιστορικό .

 

 

Νίκος Παπανικολάου

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ , ATSM

Ο Δρ. Παπανικολάου είναι ένας από τους πρώτους μαιευτήρες / γυναικολόγους στην Ελλάδα με αναγνωρισμένο τίτλο εξειδίκευσης - ειδικού ενδιαφέροντος (Advanced Training Specialty Module) από το Royal College Obstetrics & Gynaecology στην Ουρογυναικολογία, ακράτεια και χειρουργική πυελικού εδάφους.

Απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας το 2008 και της Ουρογυναικολογίας από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων / Γυναικολόγων το 2010.

Είναι εμπνευστής και ιδρυτής του κέντρου ELEUCIS, μίας πρωτοποριακής στην Ελλάδα ομάδας επιστημόνων στην υπηρεσία της γυναίκας και της εγκύου, με Γυναικολόγο, Χειρουργό, Μαία, Διαιτολόγο, Γυμνάστρια και Αισθητικό.

Στην δραστηριότητά του στη Μαιευτική συμπεριλαμβάνεται η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων διεθνών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (vbac) με ποσοστά επιτυχίας 76%, ο τοκετός στο νερό , και ο εξωτερικός μετασχηματισμός ισχιακού εμβρύου σε κεφαλικό.

Για τα παραπάνω θέματα έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε πολλές ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα με την Ουρογυναικολογία, η δραστηριότητά του στην γενική γυναικολογία περιλαμβάνει την υπογονιμότητα, λαπαροσκόπηση, οικογενειακό προγραμματισμό και εμμηνόπαυση. 

Εξαιτίας της επιστημονικής του δραστηριότητας έχει επιτελέσει τιμητικά πρόεδρος συνεδρίας του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μαιευτική Γυναικολογίας (FIGO) στο Cape Town της Ν. Αφρικης.