Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Προνόμια εγγραφής στον Όμιλο Ν.Ε.Ε HUMANS

Ο ενδιαφερόμενος που γίνετε μέλος του ομίλου έχει μια σειρά προνομίων.       Ειδικότερα, το κάθε μέλος Με την εγγραφή στον...

Αφιέρωμα στον Όμιλο Ροταράκτ Θεσσαλονίκης 1970-2020

                    
Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης 1970

Ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ) ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης στις 05 Μαΐου 1970, και αποτελεί τον πρώτο όμιλο στην Θεσσαλονίκη και τον δεύτερο σε όλη την Ελλάδα. Πρώτος όμιλος Ροταράκτ είναι ο Αθήνας Βορρά με έτος ίδρυσης το 1969. 
Το ιστορικό της ίδρυσης του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης ξεκινάει ένα έτος νωρίτερα, το Σεπτέμβριο του 1969 όταν συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης η έναρξη του προγράμματος Ροταράκτ (Ροταράκτ: Όμιλος με μέλη τα παιδιά των ροταριανών). Μετά από αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΟΘ την επόμενη εβδομάδα καλέστηκε σε τακτική συνεστίαση ο Γιάννης Μέγας ιος του αήμνηστου Ροταριανού Κωνσταντίνου Μέγα και του ανακοινώθηκαν οι προθέσεις του Ομίλου για την ανάπτυξη του προγράμματος Ροταράκτ. Ο Γιάννης δέχθηκε την πρόταση και ανέλαβε να συγκεντρώσει νέους από 18 εώς 30 ετών ώστε να τους ενημερώσει για τους σκοπούς και τους στόχους του Ροταράκτ. Μετά από αυτή τη συνάντηση με τους γιους και τις θυγατέρες των ροταριανών αλλά και φίλους του από το πανεπιστήμιο προσκαλέστηκε ο Γιάννης Μέγας ως επίτιμος προσκεκλημένος ομιλητής σε τακτική συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης στο Mediteranee. Θέμα της ομιλίας ήταν το ταξίδι του στην Οσάκα της Ιαπωνίας που επισκέφτηκε με αφορμή τη διεθνή έκθεση EXPO-1970. Παρουσίασε στο κοινό φωτογραφίες και εξιστόρησε τις εμπειρίες του από το ταξίδι. Στο τέλος της ομιλίας και αφού έγιναν οι ερωτήσεις παρουσιάστηκε και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης. Το επόμενο διάστημα οι νέοι ροταράκτορς φρόντισαν να ενημερώνονται συνεχώς για τον τρόπο λειτουργίας, τη δομή και τη σπουδαιότητα του Ρόταρυ. Μετά από λίγους μήνες ήρθε η χάρτα αναγνώρισης από το Διεθνές Ρόταρυ του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης. Ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης την πρώτη χρονιά αριθμούσε 20 μέλη κορίτσια και αγόρια. Στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης διοργάνωσε αποκριάτικο χορό στο Mediteranee με 200 νέους της εποχής, αριθμός ρεκόρ για νεανική διοργάνωση στη πόλη της Θεσσαλονίκης. 
Αρχικά οι συνεστιάσεις του γίνονταν στο ξενοδοχείο “Mediteranee” (παλιά έδρα του ΡΟΘ) από το 1969 μέχρι το 1978. Την επόμενη χρονιά το 1979 οι συναντήσεις του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης λαμβάνουν χώρα στο Μακεδονία Παλλάς και αυτό γιατί το mediteranee είχε πρόβλημα από τον μεγάλο σεισμό του 78΄. Στο τέλος του 79΄ ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης μετακόμισε στη φιλόξενη αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας που βρισκόταν επί της Στρατηγού Καλάρη 9. Τον Σεπτέμβριο του 1981 ο Όμιλος επέστρεψε στο Μακεδονία Παλλάς μέχρι το 1985. Στη συνέχεια από τον Σεπτέμβριο του 1985 μέχρι το 1988 ως μέρος συνάντησης είχαν το κοσμικό για την εποχή καφέ του Τόττη στην  πλατεία Αριστοτέλους. Τον Ιούνιο του 1988 ο Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης εγκαινίασε την ιδιόκτητη αίθουσα του, στην πλατεία Φαναριωτών 2, με αποτέλεσμα και οι συνεστιάσεις του ΟΡΘ να γίνονται σ’άυτόν τον πραγματικό φιλόξενο χώρο, κάθε 2η και 4η Δευτέρα του μήνα στις 21:00. 
Στα 50 χρόνια της ιστορίας του ο Ο.Ρ.Θ έχει να αφηγηθεί πολλές κοινωφελείς εκδηλώσεις και χειρονομίες καλής θέλησης στην πόλη του, αλλά και στον άνθρωπο γενικότερα. Αρχικά από τα πρώτα χρόνια του τη δεκαετία του 70΄ αξιομνημόνευτο παραμένει το γεγονός ότι ανέλαβε την βοήθεια ενός ολόκληρου χωριού (Περιστερά Ν. Θεσσαλονίκης). Στην Περιστερά πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκέψεις από τους ροταράκτορς που πρόσφεραν δώρα στα παιδιά του δημοτικού σχολείου, βιβλία, χρηματική βοήθεια και επιπλέον οργανώθηκαν προγράμματα ψυχαγωγίας με μεγάλη επιτυχία.
Την ίδια δεκαετία ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης προέβει σε μια κίνηση μεγάλης προσφοράς. Τα ροταράκτ συγκέντρωσαν πολλά χρήματα και ζήτησαν την βοήθεια του πατρικού τους ομίλου του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης να συνδράμει και αυτός με ένα γενναίο ποσό για την κάλυψη αεροπορικού ταξιδιού στις Η.Π.Α. ενός παιδιού που έπασχε από καρδιοπάθεια και χρειαζόταν, απαραίτητα χρήματα για την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε με επιτυχία. Άξιο αναφοράς σε αυτή τη δράση είναι δωρεά του ροταριανού και προέδρου του ΡΟΘ Γεώργιου Ιντζέογλου που έδωσε ένα μεγάλο ποσό για λογαριασμό του Ομίλου και τελικά μαζεύτηκαν τα χρήματα.
Την επόμενη δεκαετία υπήρξαν πολλές δράσεις καλής θέλησης αλλά πραγματικά ξεχωρίζει μια η οποία είχε διάρκεια 10 χρόνια. Το μακρινό 1982 ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης προχώρησε στην "υιοθεσία" ενός τετραπληγικού νεαρού, του Γ. Τσιπέση. Τα Ροταράκτ από την ημέρα της "υιοθεσίας" επισκέπτονταν ανελλιπώς τον Γιάννη Τσιπέση στο σπίτι, του πρόσφεραν χρηματική βοήθεια, δώρα αλλά και συντροφιά που ήταν το σημαντικότερο απ΄όλα. 
Επιπλέον τη δεκαετία του 80΄ οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις σε διάφορα ιδρύματα της πόλης όπως ορφανοτροφεία, γηροκομεία που γινόντουσαν συχνά επισκέψεις και έδιναν δώρα και διάφορα είδη υγιεινής. Μεγάλη επίσης ήταν και η προσφορά αίματος στην τράπεζα αίματος του ΡΟΘ. Το 1989 η επιτροπή κοινωφελούς δράσης οργάνωσε τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στο χωριό Ταξιάρχης που την συμπλήρωναν κάθε χρόνο. 
Η παρουσία του ΟΡΘ πλάι στον παράγοντα άνθρωπο, επιβεβαιώθηκε και επιβεβαιώνεται συνεχώς. Η σύμπραξη του στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων είναι αναμφισβήτητη. Με αυτές τις αρχές το 1990 οργανώθηκε αφισοκόλληση στους τηλεφωνικούς θαλάμους της πόλης με κύριο μήνυμα την προστασία τους και παράλληλα ευαισθητοποίηση των συμπολιτών πάνω στο θέμα. Η αφισοκόλληση επαναλήφθηκε πολλές φορές μέχρι το Δεκέμβριο του 1996. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 1989 μέχρι το 1996 στη δράση συμμετείχε και ο Όμιλος Ιντεράκτ Θεσσαλονίκης. 
Εκτός από τις κοινωφελείς εκδηλώσεις η λειτουργία του Ο.Ρ.Θ. στηριζόταν και στηρίζεται στη εύρυθμη λειτουργία όλων των επιτροπών όπως αυτές είναι η επιτροπή έκδοσης ενημερωτικού δελτίου, η επιτροπή ανάπτυξης δημοσίων και διεθνών σχέσεων καθώς και επιτροπή πολιτιστικών εκδηλώσεων & οργάνωσης τακτικών συνεστιάσεων. Επίσης σημαντική ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγών με αποτέλεσμα τα μέλη να αναπτύξουν και να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα τους Ροταράκτ σκοπούς. 
Από την ημέρα ίδρυσης του ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από από άξια μέλη, ένθερμους υποστηρικτές των ροταράκτ ιδεών. Εξάλλου η συνεχής και συνεπής λειτουργία του στην ιστορία των 50 χρόνων έχει να πει ακόμα πολλά. 
Αρχές Φεβρουαρίου το 1998 μαζεύτηκε αξιόλογος αριθμός βιβλίων με σκοπό τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο Παλαιοχώρι του Ν. Ημαθίας. Συγκεντρώθηκαν λοιπόν συνδυάζοντας εκδρομή και προσφορά για το Παλαιοχώρι όπου ο πρόεδρος του χωριού καλοδέχτηκε τα ροταράκτ προσφέροντας εκτός από τις ευχαριστίες και ένα γεύμα στη πλατεία του χωριού. 
Σε μια πραγματικά επιτυχημένη εκδήλωση την ίδια χρονιά συγκεντρώνεται το χρηματικό ποσό τους ενός εκατομμυρίου δραχμών το οποίο διατέθηκε στην εταιρεία προστασίας του AIDS που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αλέξανδρος του Μακεδονία Παλλάς, που αν και καθημερινή, συγκέντρωσε Ροταριανούς όλων των ομίλων της Θεσσαλονίκης, Ροταράκτ μέλη πολλούς φίλους που θεώρησαν σωστό να παραστούν στην εκδήλωση του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης και να διασκεδάσουν με το προσκεκλημένο σε αυτή αξέχαστο όπως πάντα συγκρότημα των MONIE - MONIE CONNIENTE. Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε η επιταγή από τον πρόεδρο του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο καλπακίδη στον πρόεδρο της Εταιρίας Προστασίας κατά του AIDS.
Το κοινωφελές έργο του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με τη βάπτιση της μικρής Ελένης, μιας Ουκρανής που επιθυμούσε από μόνη της να γίνει Ορθόδοξη Χριστιανή. Μετά από προσπάθεια μηνών πραγματοποιήθηκε η βάπτιση, μια προσπάθεια καθόλου ευκαταφρόνητη, στην εκκλησία του Πευκοχωρίου Ν. Χαλκιδικής, όπου με τις οδηγίες του Πατήρ Χρήστου, γνωρίσαμε την οικογένεια της Ελένης. Τα ροταράκτ έδωσαν και χαρά και έλαβαν συγκίνηση και ικανοποίηση αφού η μικρή από τις πρώτες ώρες συνδέθηκε μαζί τους. Μετά το μυστήριο, γευμάτισαν με την οικογένεια της μικρής στο ξενοδοχείο Κασσάνδρα Παλλάς και τέλος παρέδωσαν στη μικρή βιβλιάριο με το χρηματικό ποσό τον πενήντα χιλιάδων δραχμών με σκοπό να συνδράμουν κάθε χρόνο. 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Ο.Ρ.Θ. έχει αδελφοποιηθεί με τον όμιλο Ροταράκτ Αθηνών Βορρά της 2470 περιφέρειας. 
Στη δεκαετία του 2000 ο όμιλος ροταράκτ συνέχισε το μεγάλο έργο και στην έναρξη της νέας χιλιετίας γίνεται ακόμα πιο δραστήριος, κλείνει τα 30 χρόνια ίδρυσης του και αυξάνει το στελεχιακό του δυναμικό. Έτσι στις αρχές του 2000 ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης, προχώρησε σε δύο μεγάλες φιλανθρωπίες η μία έγινε στο ορφανοτροφείο “Η Μέλισσα” και η άλλη στο κέντρο υποστήριξης Αμεα “Ο Σωτήρ” δωρίζοντας 500 ευρώ για την αγορά ενός μηχανήματος εργοθεραπείας. 
Το 2003 ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε ένα έργο του πατρικού του ομίλου του ΡΟΘ και αφορά το πρόγραμμα διάσωσης τον υδάτων. Σε αυτό το πρόγραμμα γίνεται αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων της συμβολής του Δέλτα στον Αξιό και ταυτόχρονα εντοπίζουν τις εστίες μόλυνσης. Το πρόγραμμα έχει διακρατικό χαρακτήρα και συμμετέχουν ροταριανοί και ροταράκτορες από Ελλάδα και Σκόπια. Στα πλαίσια του προγράμματος έγιναν ομάδες εργασίας οι οποίες είχαν σκοπό τις επιτόπιες αυτοψίες στο γεωγραφικό χώρο στις βιοτεχνίες των Σκοπίων. Στη λήξη του προγράμματος ροταριανοί μαζί με τους ροταράκτορες παρουσίασαν τα αποτελέσματα σε επίσημη ημερίδα και ακολούθησε δείπνο μεταξύ των ροταριανών και των ροταρακτόρων.
Στη συνέχεια της δεκαετίας του 2000 ο ΟΡΘ συνεχίζει τη λειτουργία του με μεγάλη επιτυχία, κάνει όλο και περισσότερες δράσεις, διοργανώνει συνεστιάσεις και παράλληλα πραγματοποιεί κοινωφελείς εκδηλώσεις. Τα σημάδια του χρόνου όμως άρχισαν να φαίνονται όλο και πιο πολύ με αποτέλεσμα παλιά στελέχη να αποσύρονται. Υπήρξε μια περίοδος το 2005 έως το 2010 που ο ΟΡΘ πέρασε ένα μεταβατικό στάδιο και για να αντέξει και να είναι παρών στα ροταράκτ δρώμενα έπρεπε να ξεπεράσει τις δυνάμεις του, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής και να καλύψει το κενό της αποχώρησης των παλαιότερων στελεχών. Ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης όχι μόνο τα κατάφερε αλλά έγινε και ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους Ροταράκτ στην Ελλάδα με εγγεγραμμένα μέλη που έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις τα 80 άτομα. Αυτή την επιτυχία κατά κύριο λόγο ο όμιλος την οφείλει στον τέως πρόεδρο του τον Ροταράκτ Χρήστο Σταυρόπουλου, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του Ροταράκτ με 6 συνεχόμενες θητείες και με έργο που έχει αφήσει εποχή τόσο σε φιλανθρωπική δράση όσο στη διοργάνωση εκδηλώσεων. 
Στην εποχή της κρίσης ήρθε η δυσκολότερη στιγμή του Ομίλου. Το 2010 ήταν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που χτύπησε και την Ελλάδα με αποτέλεσμα να πλήξει πολλά νοικοκυριά και να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις. Σε όλη αυτή τη δυσκολία από τον όμιλο αποχώρησαν πολλά μέλη γιατί πλέον οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Ο Όμιλος Ροταράκτ όμως άντεξε στη πίεση και συνέχισε το έργο παρά τις πολλές αποχωρήσεις που είχε. Βρήκε νέα μέλη με διάθεση και όρεξη και ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις αξίες και το έργο του Ροταράκτ. Το 2013 έρχεται η ανάκαμψη του Ομίλου και τη χρονιά 2013-14 αρχίσει ο Όμιλος και γίνετε πάλι μαζικός και σε στενή συνεργασία με τον πατρικό του ομίλου προχωρούν σε μεγάλες εκδηλώσεις τόσο σε κοινές συνεστιάσεις όσο και στη διοργάνωση ενός μεγάλου φιλανθρωπικού πάρτι το Black & White που έγινε στο Barbarela με τη συμμετοχή 500 ατόμων. Αυτή η καλή εξέλιξη οφείλεται κατά βάση στη διατήρηση του Ομίλου από το διάστημα 2010 μέχρι το 2013 που οι τότε πρόεδροι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. 
Στη συνέχεια ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης κρατάει γερά μέχρι τις μέρες μας, διατηρεί ικανοποιητικό αριθμό μελών και έχει καλή συνεργασία με τον πατρικό του όμιλο.Επίτιμα μελη:

Λένα Χατζηδήμου

Τάσος Σπυριδακης


Πέρασαν στα παλαιά μέλη, οι: 

Κων/νος Ιμπριάλος

Χρήστος Παπαδόπουλος 

Κων/νος ΜησιάληςΡοταράκτ εκπρόσωποι μέλη του ΡΟΘ


Γιάννης Μηλιόπουλος 

1975-76

Πέννυ Γεωργιάδου

1991-92

Γιώργος Φενδάκης 

1996-97

Αλέξανδρος Καλπακίδης

1998-99

Δήμητρα Λουιζάκη

1999-00

Ρούλα Ντόλα-Κίτσου 

2000-01

Ρούλα Ντόλα-Κίτσου

2001-02

Irina Panovska

2002-03 

 Διατελέσαντες Πρόεδροι 

Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης 1970


1970

Γιάννης Μέγας (Ιδρυτικός)

1987-88

Αλέξανδρος Πολυζωίδης

2005-06

Χρήστος Σταυρόπουλος

1970-71

Σπύρος Αναπλιώτης

1988-89

Πολυμέρης Σπυριδάκης

2006-07

Χρήστος Σταυρόπουλος

1971-72

Περικλής Ταχιάος 

1989-90

Αλέξανδρος Γκουντάρας

2007-08

Χρήστος Σταυρόπουλος

1972-73

Κίμων Βεζύρογλου

1990-91

Πέννυ Γεωργιάδου

2008-09

Χρήστος Σταυρόπουλος

1973-74

Ηλίας Ηλίας

1991-92

Αλεξία Σερίδου

2009-10

Χρήστος Σταυρόπουλος

1974-75

Κώστας Χρήστου

1992-93

Χρήστος Σπυρόπουλος

2010-11

Αλέξανδρος Κουτσούκης

1975-76

Γιώργος Δολαμίδης

1993-94

Άλις Ιωαννίδη

2011-12

Γιώργος Σταυρόπουλος 

1976-77

Χαράλαμπος Κολτσίδης

1994-95

Γιώργος Φενδάκης

2012-13

Γιώργος Δελής

1977-78

Γιώργος Καρνούτσος

1995-96

Νάσια Γκρίλλα

2013-14

Κων/νος Ιμπριαλος

1978-79

Λένα Χατζηδήμου

1996-97

Αλέξανδρος Καλπακίδης

2014-15

Λίνα Φιλιππιάδου

1979-80

Εύη Χατζηδήμου

1997-98

Λάζαρος Παπαγεωργίου

2015-16

Χρήστος Παπαδόπουλος 

1980-81

Στέφανος Σαμαράς

1998-99

Δέσποινα Γκουντάρα

2016-17

Γιώργος Γιαλαμίδης 

1981-82

Χρύσα Καραγιάννη

1999-00

Σόλων Χανιώτης

2017-18

Θανάσης Τζάπος 

1982-83

Γιώργος Βλαμίδης

2000-01

Γιώργος Μαρωνίδης

2018-19

Αλέξανδρος Φεραίος

1983-84

Τάσος Σπυριδάκης

2001-02

Σωτηρία Στρατή

2019-20

Δανάη Μανδαλίδου

1984-85

Άννα Σαμαρά

2002-03

Άντα Βαλαβάνη

2020-21

Χρήστος Τσερτσενές 

1985-86

Σπυρούλα Παξιμαδά

2003-04

Γιάννης Μιχαηλίδης1986-87

Αλέξανδρος Πολυζωίδης

2004-05

Χρήστος Σταυρόπουλος


Κων/νος Μησιάλης
Πρόεδρος ΡΟΘ
τ. Μέλος ΟΡΘ
Φωτογραφικό Υλικό :

Κών/νος Μησιάλης, Κών/νος Ιμπριάλος, Γιώργος ΓιαλαμίδηςΛάζαρος Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μανδρίνος

Διακρίννται οι: Αλέξανδρος Καλπακίδης, Λάζαρος Παπαγεωργίου, Χρήστος Σπυρόπουλος

Από αριστερά: Ρώμη Παππά, Δέσποινα Γκουντάρα, Λάζαρος Παπαγεωργίου, Άλις Ιωαννίδου, Βένη Σγούτα, Γιώργος Φενδάκης, Σόλων Χανιώτης 

Από αριστερά: Δέσποινα Γκουντάρα, Λένα Χατζηδήμου, Βλαμίδης Γιώργος και Άγιος Βασίλης ο Μανδρίνος

Από δεξιά: Μάνος Αποστολίδης, Χλιαπατούδης και άλλα Ιντεράκτ

Από αριστερά : Χλιαπατούδης, Ρέα Νότα, Πάντου, Γιώργος Φενδάκης και οι άλλοι είναι φίλοι του Ομίλου