Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Προνόμια εγγραφής στον Όμιλο Ν.Ε.Ε HUMANS

Ο ενδιαφερόμενος που γίνετε μέλος του ομίλου έχει μια σειρά προνομίων.       Ειδικότερα, το κάθε μέλος Με την εγγραφή στον...

Λειτουργικά Προβλήματα Επιχειρηματικότητας


Η πανδημία του Κορωναιού ασφαλώς θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και κυρίως τις πιο αδύναμες όπως είναι και η χώρα μας. Ήδη τα Κράτη άρχισαν ήδη να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα μετά την πανδημία και να εκπονούν μέτρα στήριξης των οικονομιών τους και των άλλων υπηρεσιών τους.

Καμία χώρα στον κόσμο δεν γνωρίζει την διάρκεια της πανδημίας μαζί με τα πισωγυρίσματα της και φυσικά όλες οι Κρατικές Υπηρεσίες θα πρέπει με νηφαλιότητα να αντιμετωπίζουν την κάθε  κατάσταση ξεχωριστά και τα μέτρα που λαμβάνουν πρέπει να είναι άμεσα υλοποιήσιμα, με σαφείς οδηγίες  και να αποδίδουν στην πράξη.

Από την έναρξη της Πανδημίας παρακολουθώ όλες τις εκδιδόμενες εγκύκλιους και νομοθετήματα κυρίως των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Διακρίνω μία προχειρότητα και νευρικότητα εξαγγελίας μέτρων και κάποιες άτοπες εγκυκλίους και ανακοινώσεις λες και η

Πανδημία δεν πλήττει την χώρα μας αλλά τον άλλο κόσμο. 

Για παράδειγμα η Α.Α.Δ.Ε. μέχρι σήμερα έχει εκδόσεις δεκάδες δυσερμήνευτες εγκυκλίους που δυστυχώς κάνει δύσκολο το έργο των επιχειρήσεων και των λογιστών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες.    

Και ξαφνικά ενώ οι επιχειρήσεις ή υπολειτουργούν ή έκλεισαν λόγω πληττόμενων ΚΑΔ και οι πολίτες είναι έγκλειστοι στα σπίτια τους στις 15 Απριλίου η Α.Α.Δ.Ε. ανακοινώνει ότι άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καλεί τους φορολογούμενους για την υποβολή τους.  

Ερώτημα: Πως θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις όταν η πανδημία ακόμα καλά κρατεί και με ποιο ασφαλή τρόπο για την υγεία των φορολογουμένων και Λογιστών?

Επίσης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις ανακοινώνονται ασαφείς εγκύκλιοι ή ακόμα δεν έχουν εκδοθεί, πχ:

  • Για την έκπτωση του 25% ΦΠΑ. Μόλις στις 23 Απριλίου με την απόφαση  E.2056/2020 αποσαφηνίστηκε η πληρωμή και ο συμψηφισμός του 25%. Πως λοιπόν μπορεί η επιχείρηση να προγραμματίσει τις υποχρεώσεις της καθότι και η έλλειψη ρευστότητας είναι ήδη εμφανής?   

  • Πως θα υποβληθεί η ΑΠΔ για το Δώρο Πάσχα και οι εισφορές μισθοδοσίας Μαρτίου που λήγουν 30 Απριλίου? 

  • Για την άδεια ειδικού σκοπού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ανακοινώθηκε τον Μάρτιο και πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ.    

  • Ακύρωση τηλεκατάρτισης  των επιστημόνων για τα 600€ λόγω ακατάλληλων  προγραμμάτων. Έπρεπε να παρέμβει ο Πρωθυπουργός να δώσει τη λύση μετά το σάλο που δημιουργήθηκε?  

  • Τηλεργασία: Είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να κάνουν χρήση της άγνωστης και πρωτόγνωρης τηλεργασίας από το σπίτι? Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε κάποια επαγγέλματα αλλά και εκεί το internet αδυνατεί να ανταπεξέλθει γρήγορα.

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σο άκουσμα της ανακοίνωσης όλοι πίστεψαν ότι είναι η προκαταβολή φόρου εισοδήματος 2019. Με το ΦΕΚ 1135/Β/2-4-2020 δίνονται διευκρινήσεις ότι πρόκειται για 5ετές χαμηλότοκο δάνειο και το παράδοξο είναι ότι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών λήγει στις 10 Απριλίου και πάλι με διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων δίνεται παράταση μέχρι 21 Απριλίου. Γιατί όλες αυτές οι δυσαρμονίες? 

  • Κλπ.

Ασφαλώς το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί και να εξαγγέλλει μέτρα για την υγεία, την οικονομία και για όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Όταν όμως εξαγγέλλονται εγκύκλιοι και ανακοινώσεις θα πρέπει να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι να είναι σαφείς και ξεκάθαροι. 

Δεν μπορεί να βγαίνει μία εγκύκλιος ή ένα νομοθέτημα και να εκδίδονται στη συνέχεια πχ δέκα ερμηνευτικές για να αποσαφηνίσουν τα ασαφή. 

Ο χρόνος σε εποχές κρίσεως είναι πολύτιμος και εδώ καταδεικνύεται για μια ακόμη φορά η διοικητική ανεπάρκεια του Κράτους.  

Το κράτος πρέπει να λειτουργεί και να μπορεί να βρίσκει λύσεις πρακτικές και γρήγορες. Η πανδημία θα περάσει αλλά οι πληγές που θα αφήσει πίσω της θα είναι πολλές και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ψυχραιμία και Νηφαλιότητα να κερδίσουμε τις μάχες. 

Με εκτίμηση

Γιώργος Σαρδέλης

Οικονομολόγος – Συγγραφέας

Email: sgiorgos52@gmail.com Τηλ. 6944223318