Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Προνόμια εγγραφής στον Όμιλο Ν.Ε.Ε HUMANS

Ο ενδιαφερόμενος που γίνετε μέλος του ομίλου έχει μια σειρά προνομίων.       Ειδικότερα, το κάθε μέλος Με την εγγραφή στον...

Σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ΡΟΘ 1934

Ομιλία του ροτ. Δημήτριου Κωστή από την εκδήλωση που έγινε στις 19 Νοεμβρίου 2020 για τα 85α γενέθλια του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης. 


-Ροταριανοί Πρόεδροι και μέλη των Ροταριανών Ομίλων Θεσ/νίκης

-Ροταριανέ Πρόεδρε του ΡΟΘ Κωνσταντίνε Μησιάλη και ροταριανά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΟΘ

-κυρία Πρόεδρε του Ινερρ Χουίλ

-κύριε Πρόεδρε των Ροταράκτ

-Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

-Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του ιστορικού μας ομίλου σας καλωσορίζουν στο φιλόξενο σπίτι των Ρόταρυ, που η δική σας αγάπη και στήριξη τον καταξίωσε και τον καθιέρωσε στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και φυσικά στην Ροταριανή οικογένεια της πατρίδας μας, ως έναν από τους παλαιότερους ομίλους της Ελλάδος.

Ο Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 85 χρόνια από την ίδρυσή του το 1934.

Έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί περισσότερα για την ίδρυση και την πορεία του ΡΟΘ, κυρίως για τους εκατοντάδες των ροταριανών, που στο πέρασμά τους είτε σαν πρόεδροι, είτε σαν σύμβουλοι, είτε σαν απλά μέλη, διαμόρφωσαν τον όμιλό μας σαν έναν από τους σπουδαιότερους της Περιφέρειάς μας. Θα αναφερθώ πολύ συνοπτικά στους βασικότερους σταθμούς κατά την διάρκεια των 85 χρόνων του ομίλου μας.

Στα 85 λοιπόν χρόνια της ζωής του ο ΡΟΘ ήταν και είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε τις περιπέτειες και την ιστορία της, τις επιτυχίες και τις δύσκολες στιγμές της, τους πολέμους και τις κρίσεις. Έζησε την ανέχεια και την ελπίδα, την αβεβαιότητα και την προσδοκία και ήταν εκεί στην πρώτη γραμμή για να

υπηρετήσει τα εθνικά θέματα, να συνδράμει τον έχοντα ανάγκη και να διατηρήσει αναλλοίωτα στον χρόνο συναισθήματα, όπως αγάπη, φιλία και ειλικρίνεια, δημιουργική πορεία και προσφορά προς τον άνθρωπο.

Κυρίως σαν Μακεδόνες είμαστε υπερήφανοι που ο  πρώτος ιδρυτικός πρόεδρος του ιστορικού μας Ομίλου ήταν ο Φίλιππος Δραγούμης, τότε Γενικός Διοικητής Μακεδονίας-Θράκης, και αδελφός του μεγάλου Έλληνα  Ίωνα   Δραγούμη, στον οποίον οφείλουμε εν πολλοίς την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης μας. Μαζί του ήταν εκλεκτοί συνεργάτες  μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Παναγιώτης Πετρίτης.

Ο ΡΟΘ συνέχισε να λειτουργεί για μερικά χρόνια, αλλά ανεστάλη η λειτουργία του κατά τη διάρκεια της κατοχής και επανήλθε το 1945.

Παρά την αναστολή του, κατά τη διάρκεια της κατοχής, με προσπάθειες ροταριανών ιδρύθηκαν παιδικά συσσίτια, που εξελίχθηκαν μετά το 1945 σε κέντρα παιδικής μέριμνας με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μια σειρά λαμπρών και συγκινητικών προσπαθειών συνθέτουν τα πρώτα χρόνια της Μεταπολεμικής ιστορίας του Ομίλου:

1.     Δίνει δωρεά προσθετικών μηχανημάτων σε ανάπηρα παιδιά της Θεσσαλονίκης

2.     Υιοθετεί χωριά ηρωικά, ερειπωμένα και φτωχά και τα ενισχύει ηθικά και υλικά

3.     Τότε, μαζί με το Διεθνές Ρόταρυ, αρχίζει τον αγώνα κατά της πολιομυελίτιδας. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο μακροχρόνιος πόλεμος των Ρόταρυ κατά της πολιομυελίτιδας αποτελεί το μεγαλύτερο παγκόσμιο έργο που έχει αναληφθεί κυρίως στα παιδιά των χωρών του  αναπτυσσόμενου κόσμου.

Μετά το 1950 ο ΡΟΘ συμπαραστάθηκε με ενεργό και δραστήριο τρόπο σε κάθε μάχη εθνικού περιεχομένου.

Στις συνεστιάσεις του, έγιναν ομιλίες, συζητήσεις και παρεμβάσεις προς τις πολιτικές αρχές για το θέμα της Κύπρου και μάλιστα κατά την τελετή βράβευσης Έργων Ευποιίας το 1956 βραβεύθηκαν με 2 χρυσά βραβεία, οι ηρωικώς πεσόντες στην Κύπρο Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου. Επίσης δόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό της μαρτυρικής Κύπρου δύο ασθενοφόρα από τους ΡΟΘ και ΡΟΑΘ. Ακόμη έγιναν παρεμβάσεις για το Μακεδονικό Ζήτημα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας .

Οι συνεστιάσεις γινόταν σε πολλά μέρη της Θεσσαλονίκης, όπως στο εστιατόριο Τόττης, στο Μακεδονία Παλλάς και σε άλλα μέρη, έως ότου το 1986, με πρωτοβουλία και δωρεά του ροταριανού Γιώργου Κονταξόπουλου και πολλών άλλων ροταριανών του Ομίλου, έγινε η αγορά αυτού του διαμερίσματος. Γεγονός που μας θυμίζει συνεχώς ο ροταριανός τέως Διοικητής Περιφέρειας και τέως Πρόεδρος του ΡΟΘ Γιώργος Σολεμετζίδης για να μας δείξει τις θυσίες που έγιναν εκείνο τον καιρό για το Ρόταρυ.

Τα εγκαίνια έγιναν την Τρίτη 8 Ιουνίου 1988.

Από τότε και μέχρι σήμερα έγιναν έργα για την ανιδιοτελή εξυπηρέτηση του ανθρώπου και την παγκόσμια κατανόηση και φιλία. Όπως:

1.     Η ίδρυση παιδικής χαράς στην συνοικία Παναγίας Φανερωμένης

2.     Η ίδρυση πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης

3.     Εθελοντικές αιμοδοσίες από τον ΡΟΘ, τον όμιλο Inner Wheel και τον όμιλο Ροταράκτ του ΡΟΘ

4.     Επίσκεψη στην Κορυτσά της Β. Ηπείρου όπου δόθηκαν εκπαιδευτικό υλικό, φάρμακα και βιβλία

5.     Ενδιαφέρον για το περιβάλλον με δενδροφυτεύσεις και διαφωτιστικές ομιλίες

6.     Παρέμβαση για την προστασία του υδάτινου συστήματος Αξιού ποταμού

7.     Βραβεύσεις με υποτροφίες στους φοιτητές του Α.Π.Θ. και Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης

8.     Αγορές μηχανημάτων για ΑΜΕΑ

9.     Έλαβε μέρος στο “Καραβάνι της Ελπίδας”, στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους δοκιμαζόμενους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 10 τόνοι βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό

10. Αφήνω τελευταία την τελετή βράβευσης Έργων Ευποιίας που γίνεται κάθε χρόνο. Η πρώτη τελετή έγινε το 1953. Από το 1972 συμμετέχει ο ΡΟΑΘ και άλλοι όμιλοι της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των 85 χρόνων απονεμήθηκαν πάνω από 1200 βραβεία (χρυσά, αργυρά και έπαινοι) σε απλούς ανθρώπους, επιχειρήσεις και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται μέσα στην κοινωνία, ξεπερνούν την διαχωριστική γραμμή του καθήκοντος και φθάνουν σε ανώτερες σφαίρες ανθρωπιάς και αυτοθυσίας

Τέλος πρέπει να τονίσω ότι από αυτό το βήμα και στις χιλιάδες συνεστιάσεις του ομίλου, μίλησαν προσωπικότητες, όπως τέως πρωθυπουργοί (Καραμανλής, Σαμαράς), τέως υπουργοί (Κούβελας, Σουφλιάς, Βενιζέλος, Γκιουλέκας), καθηγητές πανεπιστημίων (όπως η κα Αρβελέρ π. πρύτανης Πανεπιστημίου Σορβόννης), δικηγόροι, γιατροί, επιχειρηματίες και άλλοι, για σπουδαία και επίκαιρα θέματα.

Από τον Όμιλό μας αναδείχτηκαν πολλοί Διοικητές και Πρόεδροι και 31 μέλη μας τιμήθηκαν με Δίπλωμα του σταυρού PAUL HARRIS.

 Έτσι  αποδεικνύεται ότι ο πρώτος όμιλος στη Βόρεια Ελλάδα και δεύτερος στην Ελλάδα (ο πρώτος ιδρύθηκε το 1928την Αθήνα), δικαίωσε τους πρωτεργάτες, τους ιδρυτές του ΡΟΘ και τους συνεχιστές του ροταριανού ιδεώδους, εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς στον άνθρωπο.

Το παρελθόν και το παρόν δείχνει το δρόμο του μέλλοντος, διδάσκει, δημιουργεί αναμνήσεις και συγκινήσεις, δημιουργεί προσδοκίες, δημιουργεί οράματα και ελπίδες.

Και εμείς έχουμε πλούσιο παρελθόν και παρόν…………………

 ·        Σημαντικό ρόλο σε όλες τις δραστηριότητες έχει ο Όμιλος Ροταράκτ του ΡΟΘ. Ένας όμιλος ζωντανός που ιδρύθηκε το 1972 και συνεχίζει τη δραστηριότητά του με κέφι, πρωτότυπη σκέψη, φρεσκάδα απόψεων και πλειάδα πετυχημένων δράσεων.

 ·       Στο έργο του Ομίλου συμπαρίστανται οι σύζυγοι και συγγενείς των ροταριανών, μέλη του «εσωτερικού τροχού» του Inner Wheel. Ο όμιλος Inner Wheel ιδρύθηκε το 1976 με πρώτη πρόεδρο την Πόπη Τερζή. Το έργο του είναι πολυποίκιλο και πολυδιάστατο: φιλανθρωπικές δράσεις, συμπαράσταση στους πάσχοντες και τους γέροντες, δωρεές και περισσή ζωντάνια, πάντα πρόθυμες για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

 

Ευχαριστούμε όλους για την προσφορά τους

 

Σας ευχαριστώ πολύ

 

Δημήτρης Κωστής

Φυσικός - Οικονομολόγος

Αντιπρόεδρος ΡΟΘ