Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Προνόμια εγγραφής στον Όμιλο Ν.Ε.Ε HUMANS

Ο ενδιαφερόμενος που γίνετε μέλος του ομίλου έχει μια σειρά προνομίων.       Ειδικότερα, το κάθε μέλος Με την εγγραφή στον...

Περί ζωής & ζωγραφικής τέχνης ο λόγος

Γράφει η Στέλλα Καριάκα 

 

Τα οφέλη της ζωγραφικής στην μέση ηλικία

 

Κάπως έτσι ξεκινάει η ζωή του κάθε ανθρώπου με ένα μολύβι και ένα χαρτί στο χέρι και μερικές ξυλομπογιές ή ακόμη και νερομπογιές στην πολύ τρυφερή ηλικία να ζωγραφίζει τον κόσμο γύρω του μέσα από τα χρώματα και τα μάτια της δικής του ψυχής. Είναι ο τρόπος έκφρασης προς όλους είναι η επικοινωνία με το περιβάλλον το οικείο και το ευρύτερο σχολικό. Φυσικά ασκεί τις επιδεξιότητές του μέσω των σκίτσων που χρωματίζει . Δίνει χαρά στους γύρου του ,καλλιεργώντας παράλληλα τον πνευματικό και ψυχικό του κόσμο.

 

Τί γίνεται όμως όταν  όλοι  μεγαλώνουμε  και μπούμε στην δύνη της ζωής που τις περισσότερες φορές  οδηγούν σε τρικυμίες ή σε μπουνάτσες και ήρεμες θάλασσες?

 

Άραγε προσέχουμε αρκετά τον ίδιο τον εαυτό ή μπαίνουμε στην δύνη των υποχρεώσεων και οι προτεραιότητες αλλάζουν προς το έξω ,ενώ ξεχνάμε το έσω του εαυτού ? 

Πόσο επηρεάζει αυτό την ζωή μας? Ο καθρέπτης της ψυχής είναι ο εσωτερικός κόσμος αν λάμπει αυτός θα είναι λαμπερό και το έξω του εαυτού. Πόσες φορές λέμε αυτός ο άνθρωπος λάμπει κάτι εκπέμπει ..από τον τρόπο που μιλάει ,από την εικόνα του που την προσέχει και δεν είναι παραμελημένος ακόμη και εξωτερικά .Πού βρίσκει την δύναμη , την όρεξη αν θέλετε να το αναφέρω πιο απλά καθημερινά. Όλη η δουλειά αγαπημένοι μου συνάνθρωποι γίνεται εκ

των έσω και εξωτερικεύεται μέσω της Τέχνης της Ζωγραφικής της οποίας τα οφέλη είναι τεράστια .

 

Όταν λοιπόν φθάνουμε στο αποκορύφωμα της  ζωής μας και είμαστε στην μέση ηλικία κάπου όλα φθίνουν ,αρχίζουμε το μέτρημα της ζωής τί έκανα σωστό ,τί λάθος, που έφθασα ,που δεν έφθασα , βλέπουμε τη ζωή σαν αγώνα δρόμου ή σαν ταξίδι σε θάλασσες βαθιές και επικίνδυνες  ,αρχίζει η πυξίδα της σκέψης  να μαγνητίζεται και να μπερδεύεται ,χάνουμε το όριο και τον στόχο πολλές φορές .Έτσι έρχεται η απογοήτευση και η ψυχική αναταραχή . Μια δύνη που αν καταφέρεις να βγεις από αυτή είσαι νικητής της ζωής και παράδειγμα προς όλους , γίνε εσύ το παράδειγμα για τους γύρω σου .

 

Γι αυτό είτε βρισκόμαστε σε χαλαρή περίοδο της ζωής μας ,είτε στην αρχή μιας δυσκολίας ,είτε αναρρώνουμε από μια ψυχική δυσκολία είναι ότι καλύτερο να προσφέρουμε στον εαυτό μας δραστηριότητες που μας δίνουν χαρά. Η συμμετοχή και η ενασχόληση με την τέχνη μπορεί να επιδράσει και να επηρεάσει πολύ σημαντικά την ζωή μας. Η τέχνη μας δίνει την αίσθηση ψυχικής και πνευματικής ακεραιότητας . Τι πιο ιδανικό να υπάρχει στον άνθρωπο η αφοσίωση  με κάτι που δεν είναι υλικό . Το να είσαι μέλος καλλιτεχνικής ομάδας ωφελεί στην αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του εαυτού αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μηδενίζεται το άγχος της ζωής . Η πυξίδα της ψυχής πετάει τους μαγνήτες και δείχνει την σωστή πορεία ξεκάθαρα ,έρχεται η ισορροπία στον άνθρωπο.

Αναπτύσσεται η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων της ομάδας οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους κάτω από το πέπλο της τέχνης , η οποία είναι η αφορμή για γιορτές τέχνης , παρουσιάσεις έργων στο κοινό ,φωτογραφήσεις , μουσικά ακούσματα και πολλά άλλα ,γίνεται ο άνθρωπος ενεργό μέλος της κοινωνίας και κατά συνέπεια ανθεκτικός στις δυσκολίες της ζωής και τις ασθένειες.

Γιατί το να αγωνίζεσαι για να κατακτήσεις τον υλικό πλούτο με  ότι μέσα σου δίνονται ,είτε αυτό είναι η εργασία σου είτε αυτό είναι η εργασία μέσα στο σπίτι προσφέροντας τις υπηρεσίες σου στην οικογένειά σου ,τους γονείς σου ,τα παιδιά σου είναι βέβαια θεμιτό και θεάρεστο όμως το να κατακτήσεις τον ψυχικό και πνευματικό πλούτο ,το νέκταρ της ψυχής σου είναι κάτι το Υπέρτατο που δεν κατακτιέται ούτε γρήγορα ,ούτε εύκολα, όμως αν το φθάσεις σε εκείνο το σημείο της ισορροπίας της ψυχής και του μυαλού και της γαλήνης αντιμετωπίζοντας τα πάντα με ψυχραιμία και ως θεατής ήρεμος γιατί σε πλημμυρίζει χαρά η τέχνη της ζωγραφικής ,είσαι ο νικητής της ζωής . Γιατί τί άλλο είναι η ζωγραφική ...δημιουργία ...δημιούργησε λοιπόν τον κόσμο που σου αρέσει και σε κάνει ευτυχισμένο και βρες ανθρώπους φίλους γύρω σου που έχετε το ίδιο κοινό ενδιαφέρον έτσι ώστε να έχεις μια μοναδικά υπέροχη παρέα που δεν θα την άλλαζες με τίποτε στον κόσμο.

Μην επηρεάζεσαι από την Πανδημία που μας τάραξε την ζωή και έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλεισμό και την μοναχικότητα ,το να είμαστε προσεκτικοί δεν σημαίνει απαραίτητα και μόνοι. Άλλωστε μαθαίνοντας ζωγραφική ,μαθαίνουμε και πώς να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες στιγμές κάθε κρίσης στην ζωή. Είναι το όμορφο καραβάκι που μας πάει σε λιμάνια ήρεμα μακριά από φουρτούνες.

 

  

Τα οφέλη της ζωγραφικής στην Τρίτη  ηλικία

 

Δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση για το πνεύμα  και την ψυχή στην τρίτη ηλικία από την ζωγραφική. Δεν κουράζει ,ξεχνιέσαι , ασκείς το νου σχεδιάζοντας και ανακαλύπτοντας το χρώμα και τις τεχνικές .  Εσείς οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας είστε τα διαμάντια της ζωής  όλων μας δεν πρέπει να τελειώνουν οι δραστηριότητες όταν περνούν τα χρόνια.

 

Δεν είναι απαραίτητο να ζωγράφιζε κάποιος από παλιά ούτε να είναι ταλέντο ,κάθε άνθρωπος έχει την δική του αίσθηση για την τέχνη και το ξεχωριστό τρόπο που την αποτυπώνει , όλοι είμαστε ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι ,πλήρως ανόμοιοι μεταξύ μας.

Η ζωγραφική μαθαίνεται και καλλιεργείται , κάθε φιλότεχνος μαθητής βάζει τα δικά του όρια στην τέχνη άλλος θέλει να περάσει καλά ζωγραφίζοντας , άλλος θέλει να δημιουργήσει πολύ εξαιρετικά έργα για το χώρο του ή για αγαπημένους του .

Κάποιος άλλος θέλει να είναι μέλος μια καλλιτεχνικής γιορτής που θα έχει ως στόχο την προσφορά σε συνανθρώπους του όπου ζουν μόνοι  και μακριά από το περιβάλλον τους , άλλοι σε γιορτές τέχνης αφιερωμένες σε παιδιά .

 

Κάποτε βαθιά μέσα στους προηγούμενους αιώνες ,όποιος ζωγράφιζε τον θεωρούσαν ''χαρισματικό'' η αλήθεια είναι ότι είναι μια τέχνη που μαθαίνεται και λίγο ως πολύ χαρισματικοί είναι όλοι όσοι ασχολούνται με αυτή την τέχνη, την ανακαλύπτουν και την εξελίσσουν. Είναι σα να  μαθαίνεις κάτι νέο , όπως μια ξένη γλώσσα ,αν ζήσεις σε μια χώρα που μιλούν την γλώσσα ή κάνεις μαθήματα γι αυτό που θέλεις να μάθεις αργά ή γρήγορα θα την μάθεις , έτσι περίπου είναι και η ζωγραφική , βέβαια χρειάζεται δεξιότητες που όμως θα τις ανακαλύψει ο κάθε άνθρωπος μόλις αρχίσει να ασχολείται, δεν θα πιστεύεται τί μπορείτε να ζωγραφίσετε .

 

Συνηθίζω να δημιουργώ έργα ειδικά για τις ανάγκες των μαθημάτων . Πολλές φορές μέλη της ζωγραφικής καλλιτεχνικής ομάδας  έχουν συμμετέχει σε μαθήματα όπου παρουσιάζω ένα έργο μου  το οποίο και στην συνέχεια δείχνοντας την τεχνική με απλά και κατανοητά βήματα  το ζωγραφίζουν  με μεγάλη επιτυχία. 

 

Δημιουργώντας ένα πίνακα ζωγραφικής με την κατάλληλη καθοδήγηση βοηθάτε τον εαυτό σας να χαλαρώσει , μειώνεται το άγχος , βοηθά την κοινωνικοποίηση ,ενθαρρύνει το παιχνίδι με τα χρώματα και τα υλικά , έτσι το χιούμορ γίνεται μέρος της ζωής σας ,αυξάνει την αυτοεκτίμηση , υπογράφοντας το έργο σας αισθάνεστε ότι αποκτάτε μια ξεχωριστή ταυτότητα για τον εαυτό σας ,καλλιτεχνική ταυτότητα. Προλαμβάνεται σίγουρα η άνοια δεν έχει περιθώρια το μυαλό να αδρανήσει γιατί δημιουργούνται νέα κύτταρα λόγω της πλαστικότητας του εγκεφάλου που γι αυτό ευθύνεται η ζωγραφική.

Όπως  βλέπουμε και με έρευνες που έχουν γίνει από γεροντολόγους είναι θεραπεία και όχι μόνο το να είσαι μέλος σε καλλιτεχνική ομάδα ζωγραφικής .

Όλοι εσείς αγαπημένοι μου συνάνθρωποι που έχετε διαβεί ένα μεγάλο μέρος του μονοπατιού που λέγεται ζωή , σας αξίζει κάτι πολύτιμο να έχετε στην ζωή σας ,να έχετε ποιότητα . Και η ποιότητα δεν είναι πάντα υλική . Άλλωστε όλοι μπορούν να ζωγραφίσουν  με το δική τους αισθητική αντίληψη και με κάποια καθοδήγηση .

Όλες οι δραστηριότητες έχουν μια αρχή , το ένα φέρνει το άλλο ,από ένα απλό σχέδιο με λίγο χρώμα που θα μας φέρει χαρά και θα ακούσουμε το μπράβο και το συγχαρητήρια , δεν θα καταλάβετε πότε θα έχετε στο δυναμικό σας καλλιτεχνικό βήμα αρκετούς πίνακες , έργα τέχνης μοναδικά.  Άλλα θα στολίσουν το σπίτι σας  άλλα θα γίνουν ειδικά για να χαριστούν στους φίλους σας , ακόμη και στα εγγονάκια σας με παραμυθένια θέματα .

 

Πιστέψτε με αξίζει να ζωγραφίζεις για τα εγγόνια σας , δεν θα σας ξεχάσουν ποτέ όσα χρόνια και να περάσουν και πάντα μόλις αντικρύζουν τον πίνακά σας θα θυμούνται τις συμβουλές σας, την αγάπη σας θα είναι βραχιόλι στην ζωή τους το κάθε έργο σας.

Θα είστε το παράδειγμα γι αυτά και ο πιο πολύτιμος οδηγός ζωής . Δεν χρειάζεται να πείτε τίποτε για την ζωή και πώς πρέπει να προσέχουν ,τα λόγια φεύγουν γίνονται αέρας και σκορπούν ,οι πίνακές σας θα μιλήσουν στις ψυχές.

 

Ωστόσο αν είστε μόνοι και οι δικοί σας είναι μακριά ,δεν υπάρχει τίποτε  καλύτερο από το είστε μέλος  καλλιτεχνικής  ομάδας , μια παρέα που θα ζωγραφίζει ,θα συζητάει για την τέχνη και την ζωή ,θα κάνει εκθέσεις  . Φωνάξτε δυνατά ζωγραφίζοντας , φωτογραφηθείτε με τα έργα σας , συμμετέχετε σε γιορτές τέχνης με μουσική . Δώστε χαρά σε όλους και γίνεται το παράδειγμα , κρατήστε το μαγικό πινέλο με ένα καμβά που θα σας οδηγήσει στη χαρά και την δημιουργία .

Ότι καλύτερο να κρατήσετε τις όμορφες στιγμές με φωτογραφίες που θα σας θυμίζουν την καλλιτεχνική σας πορεία.

Καθώς θα είστε μέλος εργαστηρίου ζωγραφικής θα έχετε την δυνατότητα να ζήσετε όλες εκείνες τις δυνατές ,γεμάτες χαρά στιγμές και τις συγκινήσεις που ζει ο ζωγράφος.

 

Ναι είναι ωραίο να θαυμάζουμε την τέχνη ,είναι ακόμη πιο ωραίο να γινόμαστε εμείς η ίδια η τέχνη και να χαρίζουμε ευεξία στον εαυτό μας και τους γύρω μας ,γινόμαστε ο πολύτιμος εκείνος κρίκος της αλυσίδας της ζωής που δίνει νόημα στην ύπαρξη και σε κάθε νέο που βλέπει την ποιότητα των πράξεών μας .Τί πολυτιμότερο από αυτό άραγε ότι είσαι σημαντικός για το περιβάλλον της οικογένειάς σου αλλά ακόμη σημαντικότερος και πολύτιμος για την κοινωνία. Όσον αφορά το  έτος που διανύουμε το  2020 θεωρώ πως γράφεται η Νεότερη Ιστορία της Τέχνης .

Η  τέχνη είναι η αρωγός δύναμη ,η  υποστήριξη και η παρηγοριά στην ψυχή  όλων μας.

Βεβαίως και δεν μπορούμε ακόμη να ανταμώσουμε λόγω της πανδημίας όμως θα περάσει και αυτό αγαπημένοι μου συνάθρωποι.Είθε η βοήθεια της αέναης Θεϊκής δύναμης να είναι δίπλα σε όλους μας .

 

 

 Εικαστικά  Δημοσίευσης : από την ζωγράφο Στέλλα Καριάκα

 Επιμελήτρια Εργαστηρίου Ζωγραφικής

    ‘’ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΙΛΥΡΟΥ ‘’

 

Μέλος  ‘’ ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ‘’

 

 

Instagram: stellakariaka    

E-mail : stella.kariaka@gmail.com

Facebook:Στέλλα Καριάκα  ( stella kariaka)

Facebook Page: Stella Kariaka Art

You tube: Stella Kariaka painting