Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Προνόμια εγγραφής στον Όμιλο Ν.Ε.Ε HUMANS

Ο ενδιαφερόμενος που γίνετε μέλος του ομίλου έχει μια σειρά προνομίων.       Ειδικότερα, το κάθε μέλος Με την εγγραφή στον...

Το Γέλιο στους καιρούς του Κόβιντ19

Μπορούμε να γελάμε στους καιρούς του Κορωναϊού. Της πανδημίας. Της αντιξοότητας και της κακουχίας. 

Όταν γεννιόμαστε η ζωή μας ξεκινά με μια βαθειά εισπνοή και στην εκπνοή με ένα παρατεταμένο κλάμα. Μετά μας βάζουν στην αγκαλιά της μαμάς μας, το κυρίαρχο πρόσωπο της ζωής μας. Ακόμη και η απουσία της είναι παρουσία για μας. Στον θάλαμο με τα υπόλοιπα μωρά, θα πεινάσουμε και θα κλάψουμε για φαγητό, θα μας πάρουν το μπιμπερό πριν τελειώσουμε και θα θυμώσουμε. Και πάλι θα κλάψουμε. Αν ακούσουμε έναν θόρυβο και τρομάξουμε, θα κλάψουμε. Όταν πεινάσουμε και μας φέρουν το γάλα θα το ρουφήξουμε με χαρά και προσμονή. 

Βλέπουμε λοιπόν πως τα πρωτογενή συναισθήματα, τα οποία εκδηλώνονται κατά τη γέννησή μας, είναι ο θυμός, ο φόβος, η χαρά και η λύπη. Το κλάμα εκδηλώνει ένα από αυτά όπως και το γέλιο. Το γέλιο θα αρχίσει συνειδητά να εκδηλώνει συναισθήματα στον 3ο μήνα της ζωής μας. 

Στο αρχαίο δράμα όπως έμαθα στο σχολείο ή από αυτά που διάβασα ή τις παραστάσεις που είδα, αυτό που κρατώ από τον Αριστοφάνη και τις κωμωδίες του, είναι το παρακάτω: 

Η τέχνη του ήταν να προκαλεί το γέλιο στρέφοντας έναν τεράστιο προβολέα πάνω στους ίδιους τους θεατές, ώστε να φέρει στο φως τις πραγματικές τους σκέψεις, τις κρυφές τους πράξεις, τον εσωτερικό τους κόσμο. Είχε επιλέξει το γέλιο και το κωμικό για να τους φέρει σε επαφή με τη εσωτερική τους πραγματικότητα μα ταυτόχρονα και την πραγματικότητα της πολιτείας, των κοινών και των ευθυνών τους. Την στιγμή που το κοινό του γελάει, κάτι μαγικό συμβαίνει και έρχεται η αλλαγή ή ο από μηχανής θεός στην αυτοεπίγνωσή τους. 

Σήμερα το Γέλιο είναι απαραίτητο εργαλείο για να έρθουμε σε επαφή με τη Χαρά. Χωρίς χαρά θα βουλιάζαμε στην θλίψη, τον θυμό και τον φόβο. Η Χαρά φέρνει την αισιοδοξία, την δύναμη να προχωρήσουμε, την θετικότητα ώστε να έχουμε αρμονία και ισορροπία στη ζωή μας. 

Στη Γελωτοθεραπεία με ασκήσεις γέλιου, διώχνουμε το συναίσθημα της κακής κριτικής προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Γινόμαστε άμεσοι, αυθεντικοί και ειλικρινείς. Νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας και τους άλλους. Επικοινωνούμε και είμαστε προσανατολισμένοι στην φωτεινή πλευρά της ζωής. 

Δεν σημαίνει πως εάν βουλιάξω στη θλίψη με την αύξηση των θυμάτων από τον κορωναϊό, φορέσω ένα μαύρο φόρεμα και κλαίω όλη μέρα, βοηθώ τον κόσμο ούτε φυσικά τον εαυτό μου. 

Έχω το δικαίωμα να στεναχωρηθώ, να ανησυχήσω, όμως χρειάζομαι υποκίνηση και εσωτερική ώθηση να πατώ στα πόδια μου για να αντιμετωπίζω τις αντιξοότητες. 

Αυτό κάνει το Γέλιο και η Γελωτοθεραπεία. Η Γελωτολογία ( Gelotology )είναι επιστήμη στην Αμερική από την δεκαετία του 60. Η ονομασία μάλιστα προέρχεται από την ελληνική λέξη Γέλως. Πολλά τα οφέλη της για τη ψυχή και το σώμα στην προσωπική ζωή, στο εργασιακό περιβάλλον και στον κόσμο των επιχειρήσεων. 

• Σωματικά οφέλη: Το γέλιο είναι ένας θεραπευτικός σύμμαχος στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ασθένειας. 

• Νοητικά οφέλη: Αυξάνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, τη διαύγεια και τη φαντασία, δημιουργεί νέες προοπτικές. Βελτιώνει τη συνοχή και τη συνεργασία της ομάδας, την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη καθώς και τη διαχείριση άγχους. 

• Συναισθηματικά οφέλη: Βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει την κατάθλιψη, φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή και ισορροπία με τα συναισθήματά του. 

• Κοινωνικά οφέλη: Προάγει την επικοινωνία, τις σχέσεις και βελτιώνει την συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση μεταξύ των ανθρώπων. 

• Πνευματικά οφέλη: Με την Γελωτοθεραπεία στην επαγγελματική ή προσωπική ζωή επιλέγουμε να ζούμε ειρηνικά με τους άλλους, τον εαυτό μας, και το περιβάλλον μας στο εδώ και τώρα. Αυξάνουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα. 

Στην ομάδα αυτό είναι ακόμη καλύτερο γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό και ο ένας με τον άλλον αρχίζει να γελά δειλά και σε λίγο το γέλιο γίνεται αστείρευτο ασταμάτητο και πηγαίο. Σήμερα όμως στη νέα πραγματικότητα γελάμε μέσα στην οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του κινητού μας. Το αποτέλεσμα σας βεβαιώ είναι το ίδιο. Φτάνει να κάμψετε τις αντιστάσεις σας και να κατανοήσετε τον τρόπο που λειτουργεί. 

Δοκιμάστε μόνοι σας κάποιες πρακτικές που σας παραθέτω παρακάτω, ελάτε διαδικτυακά στις ομάδες μας ή σε ατομικές συναντήσεις. Ενημερωθείτε και μην βιάζεστε να βγάζετε συμπεράσματα για αυτά τα οποία δεν γνωρίζετε. 

Πρακτικές 

· Πάρτε μια βαθειά διαφραγματική εισπνοή, φουσκώστε τη κοιλιά σας σαν μπαλόνι, κρατήστε για λίγο τον αέρα και επιτρέψτε την εκπνοή σας να βγει με έναν μακρόσυρτο ήχο ανακούφισης ή ξεφουσκώματος, σαν το μπαλόνι σας να ξεφουσκώνει. 

· Πάρτε άλλη μια βαθειά διαφραγματική εισπνοή, φουσκώστε τη κοιλιά σας σαν μπαλόνι, κρατήστε για λίγο τον αέρα και επιτρέψτε την εκπνοή σας να βγει διακεκομμένα με τον ήχο χα! Επιτρέψτε το χα-χα-χα-χα να εξελιχθεί σε γέλιο. Δυνατό ή σιγανό. Επαναλάβετε όσες φορές θέλετε. 

· Πάρτε μια βαθειά διαφραγματική εισπνοή, χωρίς ένταση στους ώμους σας, φουσκώστε τη κοιλιά σας και ταυτόχρονα σηκώστε τους ώμους σας σαν να θέλετε να ακουμπήσετε τα αυτιά σας. Είναι σα να λέτε : Δεν ξέρω γιατί γελάω τώρα. Στην εκπνοή αφήνετε το γέλιο σας να σας παρασύρει καθώς κατεβάζετε τους ώμους. Επαναλάβετέ το όλο μαζί. Επιτρέψτε τον εαυτό σας να γελάσει πέραν των 30΄΄ 

· Πάρτε μια βαθειά διαφραγματική εισπνοή, ταυτόχρονα σηκώνετε τα χέρια σας ψηλά. Εκπνέετε γελώντας και νιώθετε πως το γέλιο σας βγαίνει κατ ευθείαν από τη καρδιά σας και απευθύνεται στον ουρανό. Το Γέλιο είναι πηγή Ζωής. Σας ευχαριστώ, με Χαρά και Αγάπη.

 

Ηλιάνα Κυνηγοπούλου

Life Coach, Organizational Gestalt Practitioner, Γελωτολόγος

Επικοινωνία: i.kinigopoulou@gmail.com, info@bealive.gr , www.bealive.gr , facebook Be Alive Official