Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Προνόμια εγγραφής στον Όμιλο Ν.Ε.Ε HUMANS

Ο ενδιαφερόμενος που γίνετε μέλος του ομίλου έχει μια σειρά προνομίων.       Ειδικότερα, το κάθε μέλος Με την εγγραφή στον...

Οικονομικές επιπτώσεις λόγω Κορωναιού
Γιώργος Θ. Σαρδέλης

Οικονομολόγος - Συγγραφέας


1. Η Πανδημία Του Κορωναιού 
Ασφαλώς η πανδημία του Κορωναιού αποτελεί μέγιστο για την παγκόσμια οικονομία και ένας παράγοντας που θα επηρεάσει πολύ είναι και ο χρόνος διάρκειας της. Σχεδόν παρόμοια αλλά πιο ήπιας μορφής πανδημίας είχαμε και το 2002 πάλι στην Κίνα με τον ιό SARS. Εδώ θα λέγαμε ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία ήταν βραχύχρονες και η ομαλοποίηση της παγκόσμιας αγοράς ήταν γρήγορη. 
Σε σχέση με το 2002-3 με το σήμερα τα μεγέθη δεν είναι ίδια καθότι η πανδημία του Κορωναιού εξαπλώθηκε σε περισσότερες χώρες και τα κρούσματα ήδη είναι πολύ μεγαλύτερα. Συνέπεια αυτών είναι να υπολειτουργεί η οικονομία και σε περισσότερες χώρες η πρωτογενής παραγωγή να έχει σταματήσει. 
Τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα έγιναν αντιληπτά με την μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων. Ακόμα και το καλοκαίρι να λήξει η πανδημία η επανεκκίνηση της οικονομίας θα βγει πολύ τραυματισμένη που θα θέλει τον χρόνο της να ομαλοποιηθεί.
Αν δούμε τα τεκταινόμενα στην Κίνα αν και η πανδημία εκδηλώθηκε σε περίοδο διακοπών για το νέο σεληνιακό έτος με την επανέναρξη των εργασιών άρχισαν τα συμπτώματα να είναι υπαρκτά στην οικονομία της. Οι μετακινήσεις των ανθρώπων άρχισαν να περιορίζονται, τα εργοστάσια να αναστέλλουν την λειτουργία τους ή να υπολειτουργούν και να προωθούν προγράμματα εργασίας από το σπίτι. Όλα αυτά λόγω του οικονομικού μεγέθους της Κίνας θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και τα πρώτα σημάδια άρχισαν ήδη να φαίνονται όπως και στην χώρα μας.

2. Οι Ανησυχίες Του Ο.Ο.Σ.Α. για την Παγκόσμια Οικονομία

Ανήσυχος ο Ο.Ο.Σ.Α. αναθεωρώντας στις αρχές Μαρτίου τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία προς τα κάτω λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του Κορωναιού που μπορεί να χειροτερέψει εάν συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα η πανδημία. 
Στην έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με τα τωρινά δεδομένα προβλέπει για το 2020 μειωμένη ανάπτυξη στο 2,4% έναντι του 2,9% του 2019 και του 3,6% του 2018. 
Στην ευρωζώνη για το 2020 η ανάπτυξη θα μειωθεί στο 0,8% έναντι του 1,1% του αρχικού προβλεπόμενου, ενώ το 2018 ήταν στο 1,9% . Για την Ιταλία όπου τα κρούσματα του Covid-19 είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη η ανάπτυξη θα είναι μηδενική.
Αξίζει να αναφέρουμε την ότι στην Κίνα θα υπάρξει ανάπτυξη για το 2020 4,9% έναντι της αρχικής πρόβλεψης 5,7% μειωμένη κατά 0,8% μονάδες. Στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι θα μειωθεί το ΑΕΠ μόνο κατά 0,1% και η ανάπτυξη θα είναι 1,9%.
Συνεχίζοντας την έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. να αναφέρουμε ότι εάν ο Κορωναιός πλήξει σε παγκόσμια κλίμακα όλες τις χώρες και περισσότερο τις αναπτυγμένες οικονομίες (Η.Π.Α., Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Γερμανία, κλπ) τότε η πρόβλεψη ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020 θα κυμανθεί γύρω στο 1,5%. 
Ο Ο.Ο.Σ.Α. επισημαίνει στην έκθεσή του ότι ο Covid-19 αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία σε σύγκριση με την Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008 και 2009 και οφείλουν όλα τα κράτη να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και να στηρίξουν την οικονομία προς αποφυγή δυσάρεστων αποτελεσμάτων. Κάνει λόγο να στηριχθούν οι βαριές βιομηχανίες π.χ. Τουρισμός, Αυτοκίνητα, Ηλεκτρικά είδη με την λήψη φορολογικών ελαφρύνσεων και δημοσιονομικών μέτρων, την τόνωση της ρευστότητας στις Τράπεζες και λήψη νομισματικών μέτρων.

3. Πόσο θα αντέξει η Ελληνική Οικονομία;

Ασφαλώς οι προβλέψεις ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία είναι δυσοίωνες και πάντα εξαρτάται από τον χρόνο που η πανδημία θα πλήττει την χώρα μας. Ο αρχικός σχεδιασμός ανάπτυξης ήταν 2,4% του Α.Ε.Π. σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η χώρα μας ως γνωστόν μετά την 10ετή οικονομική κρίση που έπληξε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, διόγκωση των κόκκινων δανείων στις Τράπεζες, και άλλα δεινά προσπαθούσε τα δύο τελευταία χρόνια να ορθοποδήσει. Με την πανδημία που μάς πλήττει ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ευοίωνες αυριανές μέρες.
Μια λοιπόν οικονομία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της η Τράπεζα της Ελλάδος με τους καλύτερους οιωνούς με την έκθεσή της εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι μηδενικός. Ενδεικτικά εδώ ν αναφέρουμε την αύξηση του Α.Ε.Π. σύμφωνα με την Στατιστική υπηρεσία από το 2010 μέχρι το 2019:
  
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
−4,9%
−7,1%
- 6%
-4,2%
0,6%
- 0,2%
- 0,05%
1,5%
1,9%
1.9%

Ο μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στηρίζεται ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα θα υπάρχει αρνητική μείωση του ΑΕΠ που θα εξισωθεί με την θετική αύξηση των δύο τελευταίων τριμήνων του 2020. Αυτό που θα επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης είναι μείωση της εξωτερικής και εσωτερική ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, το εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία. Η εξάπλωση της πανδημίας χρειάζονται δαπάνες που αυτό θα επιφέρει πίεση στα δημοσιονομικά της χώρας μας και έτσι θα παρεκκλίνει των η κυβέρνηση για την ομαλή της πορεία ανάπτυξης. 
Όπως αναφέραμε και παραπάνω η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-8 βρήκε την χώρα μας εντελώς αθωράκιστη σε πολλούς τομείς δραστηριοτήτων, όπως π.χ. στα δημοσιονομικά ελλείμματα, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ανεργία κλπ. Εάν δούμε στον παραπάνω πίνακα τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά χρονολογικά έτη βλέπουμε την αρνητική τάση του από το 2010 μέχρι το 2016 και να φτάνει ο δείκτης του στον υψηλότερο βαθμό το 2011 στο – 7,1% . Αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν γιατί ενώ άρχισε η ομαλοποίηση της οικονομίας ξαφνικά έχουμε την επέλαση του Κορωναιού και μία χώρα με ανοχύρωτη οικονομία μπορεί να υποστεί πολλά στην συνέχεια. 

4. Να θέσω κάποια ενδεικτικά ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν από τώρα όλους μας και κυρίως το κράτος: 

- Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών;

- Με τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που κλείνουν; 

- Με την αύξηση της ανεργίας;

- Μπορούν οι εργαζόμενοι να εργαστούν στα σπίτια τους που είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα;

- Πως θα αντιμετωπίσουν την κρίση οι Τράπεζες όταν πιέζονται από ΕΚ.Τ. να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης;

- Πως θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις τα υφιστάμενα τραπεζικά δάνεια τους όταν κάποιες έκλεισαν λόγω Κορωναιού και σε άλλες που λειτουργούν ο κύκλος εργασιών κατρακυλά; 

- Πως θα ανταπεξέλθει το κράτος από την μη είσπραξη εσόδων πχ από φόρους;

- Η έλλειψη πρώτων υλών και πιθανόν και ειδών πρώτης ανάγκης;

Πολλά τα ερωτήματα για το Κράτος μας, τις επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα που παρά το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ε.Κ.Τ. θα πρέπει η κυβέρνηση να λύσει άμεσα. 

5. Πόσο μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι Έλληνες;

Η 10ετής οικονομική κρίση στην χώρα μας εξαφάνισε την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας που ήταν η μεσαία τάξη των Ελλήνων με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ο Έλληνας εκ φύσεως πάντα αποταμίευε λέγοντας το χαρακτηριστικό: «να έχω λίγα χρήματα για ώρα ανάγκης». 
Με την επέλαση της πανδημίας ήδη όλοι μας κλειστήκαμε στα σπίτια μας με αβέβαια χρονικά λήξη της καραντίνας. Μία νέα έκθεση το Ο.Α.Σ.Α. αναφέρει ότι 6 στους 10 έλληνες μπορούν να αντέξουν οικονομικά μόνο 3 μήνες εάν δεν εργάζονται. Άρα τα οικονομικά αποθέματα των Ελλήνων είναι πενιχρά και εδώ θα πρέπει το κράτος μας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα… και ποιά;

6. Κυβερνητικά μέτρα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας. 

Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώνονται μέτρα για την στήριξη της Ελληνικής οικονομίας και αγοράς εργασίας και κάποιοι ενδεικτικά αναφέρουμε:

- Ανακοινώθηκαν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά λόγω Κορωναιού

- Ανακοινώθηκα οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται.

- Παράταση πληρωμών φόρων και εισφορών για 6 μήνες για τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω του ιού.. 

- Όσες επιχειρήσεις πλήττονται και πληρώσουν κανονικά τους φόρους και εισφορές θα λάβουν έκπτωση 25%. (θα ακολουθήσει εγκύκλιος). 

- Οι επιχειρήσεις που δεν πλήττονται πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους (δεν υπάρχει παράταση και έκπτωση 25%).

- Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανάλογα του μειωμένου κύκλου εργασιών (θα ακολουθήσει εγκύκλιος).

- Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας θα λάβουν επίδομα 800€ στις αρχές Απριλίου. Αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος 400 εκ. ευρώ.

- Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε δέσμη των οικονομικών μέτρων, ύψους 3,8 δισ. Ευρώ..

- Μείωση του Φ.Π.Α. σε προϊόντα για την προστασία του Κορωναιού από το 24% σε 6%.

- Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά την λειτουργία τους θα καταβάλουν το 60% του ενοικίου για την επαγγελματική τους μίσθωση για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

- Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με το προηγούμενο καθεστώς και νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα ισχύσουν από το 2021.

- Η ΑΑΔΕ επιστρέφει στους δικαιούχους οφειλόμενα ποσά πχ επιστροφή ΦΠΑ αλλά μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ. 

- Οι Τράπεζες αναστέλλουν μέχρι τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων μόνο για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Αφορά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από τον Κορωναιό.

Φυσικά θα ανακοινώνονται και νέα μέτρα όσο διαρκεί η πανδημία. 

7. Επισημάνσεις

Ως οικονομολόγος και μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας θα έλεγα ότι δεν πρέπει να σταματήσει η οικονομία να παράγει. Τράπεζες και κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ε.Ε. θα πρέπει να εκπονήσουν μέτρα στήριξης των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης. Κανείς μας δεν θα ήθελε να ξαναδεί π.χ. εργοστάσια να κλείνουν, κλειστές τράπεζες, και παραπέρα φτωχοποίηση των ελλήνων κλπ. 

Κάποια κίνητρα:

- Μεγάλες εισφοροφορολογικές ελαφρύνσεις

- Επιδοτήσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων.

- Τα εργοστάσια που σήμερα παράγουν και απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων να κάνουν βάρδιες για την καλύτερη υγιεινή των εργαζομένων.

- Οι αγρότες μας να συνεχίσουν να καλλιεργούν με τις συμβουλές του κρατικού φορέα για την προστασία της υγείας τους. 

- Να μην κάνουμε πάλι το λάθος μείωσης των μισθών των εργαζομένων. Να διδαχτούμε από την 10ετή κρίση.

- Να προσέξουμε την ανεργία

- Οι Τράπεζες να βοηθήσουν στην οικονομία. 

Κλείνοντας αυτή την σύντομη αναφορά μου στην οικονομία σας εύχομαι υγεία και δύναμη και όλα θα πάνε καλά στις δύσκολες ώρες που περνάμε λόγω της πανδημίας του Κορωναιού.